Strona/Blog w całości ma charakter reklamowy, a zamieszczone na niej artykuły mają na celu pozycjonowanie stron www. Żaden z wpisów nie pochodzi od użytkowników, a wszystkie zostały opłacone.

Każdy wie bardzo dobrze, że soki owocowe są bardzo zdrowe. Lecz to, co czasami można kupić w sklepach nie zawsze można nazwać sokami. Syrop glukozowy, cukier, kwasek cytrynowy czy niekiedy i barwniki i konserwanty – w wielu kartonach i butelkach jest ich więcej niż owoców. Takich należy zdecydowanie unikać, bowiem niewiele one dadzą dla zdrowia, a w dużych ilościach mogą być wręcz szkodliwe.

Zdecydowanie lepiej wybierać soki wyprodukowane tylko z koncentratów, a najlepsze i najzdrowsze są tłoczone na zimno. Te od całkiem niedawna zaczęły się pojawiać w sprzedaży, i praktycznie od razu zaczęły się cieszyć ogromną popularnością, gdyż mają wiele zalet. Po pierwsze produkuje się je wyłącznie z naturalnych składników, bez żadnych polepszaczy i dodatków. Tym sposobem są one pełne witamin i minerałów, a także bardzo potrzebnego błonnika. To jest także rezultatem używanej do ich wytworzenia technologii. Soki takie są bowiem tłoczone w prasach, przez co unika się niszczącej składniki odżywcze obróbki termicznej.

Jeżeli taki produkt ma być ważny nieco dłużej, to producent syropów owocowych dodatkowo może przeprowadzić pasteryzację.

Pasteryzacja ta jest na tyle krótka, że skutecznie niszczy drobnoustroje, równocześnie zostawiają pełnowartościową zawartość. Tłoczone soki niejednokrotnie są rozlewane do specjalnych worków z kranikami. Tym sposobem ich nalewanie jest bardzo wygodne i praktyczne, a jednocześnie kranik daje to, że do wnętrza nie przedostaje się powietrze mogące spowodować zepsucie.

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY

Warto także przeczytać